Logga in

Rovos Rail och Sydafrika 10 dagar

HDpasspris 39 800 kr per person.

En av världens lyxigaste och mest extravaganta tågresor för tankarna till en svunnen tid. Vagnarna med anor till 1890-talet och pryds av mahogny och mässing har renoverats varsamt för att behålla den historiska charmen. Att färdas med 5-stjärniga Rovos Rail från Pretoria till Kapstaden är en oförglömlig resa för livet. Naturscenerierna som under tre dagar spelas upp framför våra ögon är hänförande. Den 1600 km långa tågresan når ytterligare en dimension genom all utsökt mat och dryck, särskilt utvalda hotell i Johannesburg, Kapstaden och Stellenbosch och intressanta utflykter.

Dag 1: Vi flyger mot varmare breddgrader
Flyg till Johannesburg: Avresa från Skandinavien under eftermiddagen mot Istanbul där det blir byte av flyg. Under natten flyger vi sedan vidare mot Johannesburg.

Dag 2: Låt äventyret börja i Johannesburg
Johannesburg: Vi landar i samma tidszon i Sydafrikas största stad Johannesburg sent på förmiddagen. Förväntansfulla stiger vi på bussen vid flygplatsen och du välkomnas till de sydliga breddgradernas upplevelser av din Scandorama guide och en engelsktalande lokalguide som under en stadsrundtur kommer att visa oss det kontrastfyllda Johannesburg eller Jo-burg som invånarna själva kallar staden. Under eftermiddagen checkar vi in på omtyckta Sunnyside Park Hotel Hotel där det blir välkomstmöte med snacks och vin. På kvällen serveras gemensam välkomstmiddag på en högklassig restaurang i Johannesburg. Ca 2 mil.

Dag 3: Constitution Hill, Pretoria & Rovos Rail
Johannesburg - Rovos Rail: Efter en välsmakande frukost inleder vi med ett besök vid Constitution Hill, där bl.a. Nelson Mandela satt fängslad under apartheid. Färden fortsätter norrut och efter en knapp timme når vi den administrativa huvudstaden Pretoria. Palats och monument kantas av bedårande jakarandaträd och tack vare den prunkande grönskan ger staden, trots sina två miljoner invånare, ett betydligt lugnare intryck än Johannesburg. Efter rundturen i Pretoria checkar vi in på Rovos Rails privata station. Här välkomnas vi med champagne och tilltugg och en orkester spelar under tiden vårt bagage bärs ombord till våra kupéer. Kl 15.00 avgår tåget och vi lämnar Pretoria samtidigt som vi gör oss hemmastadda i våra kupéer och utforskar tåget. Förväntningarna är höga när vi smeker rälsen söderut genom de gräsmarkerna i de gamla guldfälten över bergåsen Wilwatersrand. Färden vars maximala hastighet är 60 km/h går via städer med tydlig holländsk klang som vittnar om landets förflutna som holländsk koloni. På kvällen samlas samtliga passagerare på tåget för en första 5-rättersmiddag. Ca 6 mil

Dag 4: Kimberley, norra Kapprovinsen & Karoo
Rovos Rail: Tåget rymmer som mest 72 gäster fördelade på 36 kupéer. Alla Rovos Rails vagnar bär på en egen unik historia och har tidsenligt renoverats i viktoriansk stil med traditionell möblering och inredning. Längst bak i tåget finns en panoramavagn med extra stora fönster och en balkong. I loungevagnen kan man koppla av i någon av de sköna fåtöljerna. Restaurangvagnarna dukas upp tre gånger om dagen med linnedukar och silverbestick. Vid sidan om 24-timmars kupéservice ingår varje dag frukost, 3-rättersluncher, 5-rättersmiddagar, vin av mycket god klass och eftermiddagsté. Även drinkar samt avec ingår och serveras i de vackra salongsvagnarna. Frukost serveras fram till kl 9.45 då vi anländer till Kimberley, huvudstad i norra Kapprovinsen, och får fast mark under fötterna för några timmar. Vi besöker ett museum och en underjordisk diamantgruva, det omtalade ”Big Hole”. Lagom till lunch bordar vi tåget och fortsätter resan söderut mot det karga stäppområdet Great Karoo.

Dag 5: Matjiesfontein & Hex River Pass
Rovos Rail - Kapstaden: Tidigt på förmiddagen stannar tåget i historiska Matjiesfontein, ett pittoresk litet samhälle med viktorianska anor uppförd under engelskt inflytande på 1880-talet. Under ett par timmar promenerar vi runt i denna historiskt charmiga by innan den sista etappen tar sin början. På rälsen mot Kapstaden når vi, i ett område som domineras av vingårdar och fruktodlingar, Hex River Pass. Med de majestätiska bergen som fond stiger tåget upp till drygt 900 m höjd över havet och vidare över passet, allt medan det fantastiska naturskådespelet spelas upp och vi njuter av den storslagna utsikten. Denna magiska avslutande eftermiddag tar oss slutligen till räls ände vid Kapstaden kl 18.00 på kvällen där vi möts av en buss som tar oss till förnämliga Commodore Hotel vid V&A Waterfront, fyllda av entusiasm och med mängder av fantastiska intryck och upplevelser i bagaget inför fortsättningen på resan. På kvällen promenerar till kvällens gemensamma middag i populära nöjes-, shopping- och restaurangområdet Waterfront.

Dag 6: Kapstaden
Kapstaden: Under ledning av vår ciceron Anki Riemer, svenska som bott i Sydafrika sedan lång tid, ger vi oss under förmiddagen ut på Kapstadens gator till fots för att möta ett kalejdoskop av färg och mångfald. Hon tar oss tillbaka i tiden till den första början med kullerstensgator och fram till dagens trendiga områden. Eftermiddagen och kvällen är fria för egna strövtåg och upplevelser. Man kan med fördel ta linbanan upp till Taffelberget och beskåda utsikten eller åka båt ut till välkända Robben Island.

Dag 7: Kaphalvön med Godahoppsudden & Braai
Kapstaden: Idag möter vi Ankis man, rangern, bonden och mannen från bushen, Akim som leder en naturinspirerad upplevelse av Kaphalvön. Under dagen kommer Akim att färgfullt och klädsamt porträttera flera kända och okända karaktärer från provinsen. För att ytterligare åskådliggöra landets mångfald stannar vi först i den traditionella fiskehamnen Kalk Bay och får en liten inblick i livet hos de lokala fiskarna och deras strävanden. På väg mot Simon’s Town möter vi den mest kände invånaren i denna sömniga kustort, den afrikanska pingvinen. Till fots tar vi oss från den berömda fyren Cape Point genom den vildmarken till Afrikas sydvästligaste punkt, Godahoppsudden. Detta är en magisk förmiddag som avslutas på en gård, och inte vilken gård som helst, utan det är Ankis och Akim som öppnar upp sitt hem. Våra värdar bjuder in till en traditionell genuin sydafrikansk braai (grill) med färska råvaror från gården, ett givet inslag på ett genuint sydafrikanskt hembesök. Kvällen är fri för eget botaniserande i restaurangmeckat kring hotellet. Ca 14 mil.

Dag 8: Winelands
Kapstaden-Stellenbosch: Avslutningen av resan domineras av det som kommit att bli en av landets stora exportvaror, vinet. I Kapstadens utkanter börjar det område som i folkmun benämns som ”Winelands”. Vi åker med buss mot hjärtat av vindistriktet och Stellenbosch. På förmiddagen besöker vi en första vingård varefter vi får prova viner och intar en välsmakande lunch på vingården. På eftermiddagen checkar vi in på det charmiga boutiquehotellet Protea Hotel Dorpshuis och njuter av grönskan och de vackra omgivnignarna. På kvällen äter vi gemensam avslutningsmiddag. Ca 7 mil.

Dag 9-10: Farväl Kapstaden
Stellenbosch-Kapstaden: På förmiddagen är det dags för ett andra vingårdsbesök med tillhörande vinprovning och lunch på vingården. Kring kl 18.00 lyfter flyget från Kapstaden och fyllda av minnen och upplevelser efter en innehållsrik vistelse flyger vi hemåt via Istanbul. Ca 5 mil.


I priset ingår: Flygresa till Johannesburg samt hem från Kapstaden. Flygskatter och flygplatsavgifter. Flygplansmåltider under långflygningarna. Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r· Utflykter och arrangemang med buss med Scandoramaguide utöver tågresan. 3 dagars tågresa Pretoria-Kapstaden med Rovos Rail inkl. all mat, dryck, drinkar och avec ombord. 5 övernattningar i dubbelrum. 2 övernattningar i tågkupé. 7 frukostar (dag 3-9). 5 luncher (dag 4-5 och 7-9). 5 middagar (dag 2-5 och 8). Svensktalande Scandoramaguide och vid något tillfälle engelsktalande lokalguide. Svensktalande ciceron i Kapstaden. Samtliga utflykter och arrangemang beskrivna i dagsprogrammet.


Arrangeras av Scandorama.KATEGORI
PLATS Sydafrika.
NÄR 12–21 februari 2018.
GÄLLER Fr o m 2017-08-24 t o m 2018-01-17 .
HDpasset gäller för 2 personer.
Logga in för att utnyttja erbjudandet

Populära erbjudanden